Op 24 juni 1956 vierden de stadsfanfaren hun 150-jarig bestaan. Dat ging gepaard met grote feesten en met een sprookjesstoet

1956
Sprookjesstoet Izegem 1956

Op 24 juni 1956 vierden de stadsfanfaren hun 150-jarig bestaan. Dat ging gepaard met grote feesten en met een sprookjesstoet. In die sprookjesstoet trok ook een reuzin mee. Die was te vinden in het tweede deel van de optocht dat handelde over de Izegemse nijverheden. Bij iedere beroepsactiviteit werd een passend sprookje bedacht en uitgebeeld.

Voor de borstelnijverheid moest er iets et zien zijn dat met borstels te maken had. Wat kon met beter kiezen voor de heks met de bezem uit het sprookje van Hans en Grietje.

Die heks heette Truilatrol en werd vergezeld van een groep van 26 mini-heksjes, kinderen uit het 5de studiejaar die onder de leiding van juf L.Vanbesien en juf M.Lezy een sierdansje uitvoerden.

Na de sprookjesstoet is Truilatrol ergens op de zolder van het Ave Maria Instituut beland waar ze een lange reuzenslaap begon.

Truilatrol was 4 meter hoog, met punthoed meegerekend. Ze droeg een groene bloes en een rode rok waarvan de onderste boord versierd was met zwarte katten met kromme rug. In haar linkerhand droeg ze een lange takkenbezem met de takken voor zich uit. Haar rechterhand was half opgeheven in een wijzend gebaar.

Het hoofd, gemaakt door E.Z. Aloysia, was van geweekt papier en achteraf geschildert en gevernist. Haar blonde haren waren gemaakt uit gezwingeld vlas. Ze droeg een hoge zwarte punthoed uit lichte ijzerplaat die met een breed afhangend groen lint getooid was.

De vier meter hoge reuzin stond gemonteerd op een wagentje met twee rubberbanden dat door twee personen (binnenin de reuzin) geleid werd.

Het skelet werd gebouwd door Honoré Brabant en bestond uit licht ijzeren staven die na de stoet uiteen kon worden genomen. De kleren zouden nog ergens op het stadhuis moeten berusten... (?)

De kop van de reuzin is echter verloren gegaan. Toen de meisjesschool Ave Maria fusioneerde met het klooster van Pittem, werd er op de ruime zolders eens grondig schoonmaak gehouden en Truilatrol - die reeds jaren over de duisternis des zolders waakte - werd zonder verder commentaar naar het 'grote huisvuil' verwezen.

Zo stierf deze heks niet op de brandstapel, maar op de vuilnisbelt !!!