Fanfare-orkest

Datum: 
zondag, 22 oktober, 2023
Plaats: 

De Leest, Sint-Jorisstraat 62, Izegem

Toegangsprijs: 

15 €

Dubbelconcert Harmonie Grevenbicht - Papenhoven

De Koninklijke Stadsfanfaren ontvangen in eigen stad niemand minder dan de wereldkampioenen van 2022, de Harmonie St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven uit Nederland. KSFI zelf schitterde vorige zomer alweer op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en bevestigde zo haar plaats in de Concertdivisie, meteen ook de hoogste muzikale afdeling. Samen met de Nederlandse harmonie brengen zij een uniek en zeer gevarieerd programma. Entertainment van de bovenste plank en een niet te missen kans. Zorg dat je er bij bent!

Van 15 uur tot 17 uur op zondag 22 oktober 2023 in de Grote Zaal van De Leest, Izegem.

TICKETS BESTELLEN VIA DE LEEST

Welkom bij de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem

De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem zijn met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de oudste nog bestaande fanfare in België. 1806 geldt als stichtingsjaar, alhoewel er in de archieven van de stad reeds in 1801 sprake is van een "musique de la ville". Het was Bernardus Crombez, die in de beginjaren met een groep muzikanten de stadsfeesten opluisterde. Twee eeuwen lang hebben de Stadsfanfaren de traditie met veel geestdrift verder gezet. Reeds twee eeuwen lang blijft men trouw aan de specifieke fanfarebezetting, die gedragen wordt door de koperblazers. Net zoals hun verre voorgangers uit het stichtingsjaar zijn de muzikanten geestdriftige liefhebbers, die door een steeds betere vorming in het muziekonderwijs en onder de leiding van een talentvol dirigent (Hans Demeurisse) het hoogste niveau weten te bereiken.

De repetities voor het fanfare orkest vinden plaats iedere dinsdagavond vanaf 20.00 uur tot 22.00 uur. Achteraf kan eventueel nog wat nagekaart worden. Ben je geïnteresseerd om lid te worden, aarzel dan zeker niet contact op te nemen. Je kan ons een berichtje sturen met de contactpagina.

Dirigent Hans Demeurisse

Hans Demeurisse is geboren in 1965 te Izegem en behaalde aan de Izegemse Academie voor Muziek en Woord de regeringsmedaille voor euphonium en aan het Muziekconservatorium te Kortrijk de stadsmedaille voor notenleer.

Aan het Koninklijk Muziekconservatorium te Gent studeerde hij o.a. notenleer, kamermuziek, transpositie, muziekanalyse en euphonium.
Later behaalde hij met grote onderscheiding het hoger diploma voor euphonium. Tevens behaalde hij zijn lerarenopleiding.

In  1984 slaagde hij het examen euphonium voor Defensie. In november 1984 vervoegt hij de Muziekkapel van de Ardense Jagers.

Van 1985 tot 1995 was hij actief bij de Muziekkapel van de Zeemacht, sindsdien is hij 1ste  solist euphonium bij het groot harmonieorkest van de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen. Naast solist is hij ook Lessenaaraanvoerder koperblazers en slagwerk.

Als solist won hij de 1ste prijs op het Open Brassband Festival te Utrecht (1985). In 1989 was hij tevens finalist Tenuto.

Hans verleende zijn medewerking aan meerdere opnames met verschillende orkesten.

Hans leidt de Koninklijke Stadsfanfaren, de vereniging waarin hij muzikaal opgroeide, sinds maart 1991.

Onder zijn leiding promoveerden de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem naar SUPERIEURE AFDELING en werden in 2006 NATIONAAL VLAMO LAUREAAT in superieure afdeling alsmede VLAMO AMBASSADEUR 2007 en namen we ondermeer deel aan het WMC te Kerkrade in 2005 en 2009. In 2006, 2008 en 2010 werden ze ook PROVINCIAAL VLAMO KAMPIOEN SUPERIEURE AFDELING. Dit jaar namen we ook deel aan het 1ste Vlamo Open Fanfare Kampioenschap. In september 2012 werden we winnaar van het Herfstmuziekfestival te Izegem.

Op het Provinciaal Instrumentaal Muziekfestival - Cyclus 2006-2009 werden we 'Geselecteerd Ensemble' en werden we  in Cyclus 2010-2013 ‘Genomineerd Ensemble’.

Op het WMC juli 2013 te Kerkrade behaalde de vereniging de 2de plaats, Vice-Wereldkampioen Fanfare 1ste Divisie. 

Logo WMC Kerkrade
WMC Kerkrade Koninklijke Stadsfanfaren Izegem
Datum: 
zondag, 24 juli, 2022

WMC Kerkrade

Vanaf heden is het volledige programma van van de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem te vinden op de media-pagina van de website en ook op ons YouTube-kanaal 


Het Wereld Muziek Concours, afgekort WMC, is een internationaal muziekfestival dat vierjaarlijks in Kerkrade (Nederland) wordt gehouden.

Na succesvolle deelnames in 2005, 2009, 2013, en 2017 treden de Koninklijke Stadsfanfaren op in de Fanfareorkest ConcertdivisieDe Concertdivisie Fanfare is een speciale wedstrijdcategorie voor 's werelds beste amateurorkesten. De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem behaalden een uitmuntende score van 91,55 punten, een nog betere score dan tijdens de deelname in 2017 !

Koninklijke Fanfare Kempenbloei vzw pakte met 96,70 punten de titel Wereldkampioen in de Concertdivisie van de Fanfareorkesten. 

Resultaten

Programma van de Koninklijke Stadsfanfaren Izegem

  • Echoes of Frictions - Stan Nieuwenhuis
  • Chasing Light - Harrie Janssen
  • REM-Scapes - Thomas Doss arr. Gilles Demeurisse
  • Riften Wed - Julie Giroux - Ivan Meylemans
  • Metropolis 1927 - Peter Graham
Campagnebeeld Provinciaal Muziekfestival 2016
Datum: 
zondag, 1 oktober, 2017
Plaats: 

CC Het Perron, Ieper

Toegangsprijs: 

Toegang gratis

Provinciaal Muziekfestival van de provincie West-Vlaanderen

Koninklijke Stadsfanfaren Izegem bij de 15 geselecteerd ensembles op het Provinciaal Muziekfestival van de provincie West-Vlaanderen.

De Koninklijke Stadsfanfaren Izegem hebben met verve hun titel op het Provinciaal Muziekfestival van de provincie West-Vlaanderen verdedigd. 

In 2016 startte een nieuw Provinciaal Muziekfestival, een festival voor liefhebbersverenigingen van instrumentale muziek. In het najaar van 2017 organiseerde de Provincie West-Vlaanderen in het CC Het Perron in Ieper selectiewedstrijden. Daaruit werden uiteindelijk 15 ensembles geselecteerd, die in 2017 nog kunnen rekenen op provinciale subsidiëring.

De Stadsfanfaren traden op in de namiddag op zondag 01 oktober 2017 met volgend programma:

Where Eagles Sing - Paul Lovatt-Cooper
Sleep - Eric Whitacre
Danse Satanique - Alexandre Kosmicki
Lucifer - Kevin Houben

Logo van WMC Kerkrade
Datum: 
zaterdag, 15 juli, 2017
Plaats: 

Rodahal, Kerkrade (Nederland)

Deelname Koninklijke Stadsfanfaren Izegem aan WMC in Kerkrade (NL)

Elke vier jaar vindt het Wereld Muziek Concours plaats in Kerkrade, in Nederlands Limburg, zo wat het wereldkampioenschap van de amateurblaasmuziek. Een ganse maand lang nemen orkesten van over de hele wereld het tegen elkaar op in verschillende disciplines en afdelingen, en worden ze beoordeeld door een internationale jury.

Na succesvolle deelnames in 2005, 2009, en 2013, traden de Izegemse Koninklijke Stadsfanfaren op 15 juli 2017 voor het eerst aan in de concertafdeling, de hoogste divisie. De uitdaging om een thematisch programma van één uur te voorzien, werd door dirigent Hans Demeurisse met plezier aangegaan. Als thema kozen de Stadsfanfaren voor ‘Sataniek’.  Vier muziekwerken die elk op hun eigen manier een facet van de duivel en het kwaad verpersoonlijken, werden geselecteerd. Omdat met het showaspect ook punten te scoren waren, werd een beroep gedaan op vioolsolist Paul Klinck, danseres Lisa Vanwontergem en stem Geerwin Vandekerckhove.

Het fanfareorkest is een blaasorkest dat eigen is aan de lage landen. Het deelnemersveld in deze categorie kleurde dan ook hoofdzakelijk Nederlands en Belgisch. In de concertafdeling was dat niet anders: de Izegemnaren zagen zich vergezeld van de Koninklijke Fanfare Kempenbloei uit Achel, en twee Nederlandse orkesten. Vele maanden repetities gingen aan de wedstrijd vooraf. Uiteindelijk kregen de Stadsfanfaren ook loon naar werken: een score van 90,80%, goed voor een vierde plaats en gouden medaille, bevestigt hun positie aan de wereldtop. Met een totaal van 97,70% kroonden de Limburgers zich tot wereldkampioen.

Met dit puntentotaal gaan de Stadsfanfaren verder op hun palmares van de laatste jaren: in 2015 werden ze voor de tweede maal provinciaal laureaat, in 2016 kroonden ze zich tot Vlaams fanfarekampioen, om zich in 2017 succesvol te meten aan de wereldtop van de fanfareorkesten in Kerkrade.  Met deze score verzekeren ze zichzelf ook van een uitnodiging om in 2021 opnieuw aan te treden in de concertafdeling in Kerkrade. Na de viering van hun 210-jarig bestaan in 2016, hebben de Stadsfanfaren dus opnieuw reden tot vieren. En zo bewijzen ze ook dat, ondanks hun vergevorderde leeftijd, de amateurmuziek nog steeds leeft. 

VLAMO OPEN Fanfarekampioen

VLAMO Open Fanfarekampioen 2016

De Koninklijke Stadsfanfaren, onder leiding van Hans Demeurisse, werden uitgeroepen als winnaar van de Vlamo Open Fanfarekampioenschappen 2016 in Heist-Op-Den Berg.

Het verplichte werk voor de wedstrijd was Aura van Wouter Lenaerts. Dit werk werd speciaal voor dit Vlamo Open Fanfarekampioenschap geschreven. 

Het keuzewerk was From Ancient Times van Jan Van der Roost - Arr. Tom D'Joos.

Laureaat Provinciaal Muziekfestival 2015

Klik hier voor de reportage van FOCUS WTV (publicatie van Bernard Vanneuville 26/10/2015).

De vereniging heeft het provinciaal muziekfestival, in het Concertgebouw in Brugge gewonnen. De koninklijke stadsfanfare haalde het voor twee verenigingen uit Ieper en Beveren-Leie.

De Izegemnaars wonnen ook de vorige editie, ze volgen dus zichzelf op. De muzikanten uit Izegem komen als laatste aan bod in de finale. Iedere finalist krijgt een uur de kans om zijn programma uit te voeren. Intussen is de toon al gezet door twee sterke muziekensembles, maar Izegem haalt het.

Hard werken

Dirigent Hans Demeurisse: "Dat is de bevestiging van al het goede werk van de muzikanten. Blijvend en voortdurend goed werken. Daar kunnen we enkel tevreden mee zijn. Maar voetjes op de grond blijven is zeer belangrijk."

Aan de selectiewedstrijden namen er 24 West-Vlaamse ensembles deel. De finale is de strijd tussen de West-Vlaamse top drie. De jury valt voor het repertoire en de muzikaliteit van Stadsfanfaren. Het is de tweede keer dat Stadsfanfaren het provinciaal instrumentaal muziekfestival voor liefhebberskorpsen wint.